Hoe georganiseerd is het kabelbeheer bij u op het podium? - Blog | igus® Nederland

Hoe georganiseerd is het kabelbeheer bij u op het podium?

Mark van de Waal | 30 augustus 2023

Nederland is een echt theater en musical land en een goed georganiseerd kabelbeheersysteem voor podia is dan ook van cruciaal belang. Niet alleen vanuit esthetisch oogpunt, en continuïteit (immers: the show must go on!), maar ook vanuit het oogpunt van veiligheid. Een goed georganiseerd systeem is dus een absolute must.

Waarom moet je podiumkabels organiseren?

De meeste chaos speelt zich af achter de schermen van theaters en het is niet ongewoon om losse kabels te vinden, maar deze kunnen de bron zijn van grote problemen. Bij de meeste producties komen artiesten regelmatig van en op het podium, waarbij ze gebruik maken van de coulissen van het podium. Als er kabels op de vloer liggen, kan dat een ramp zijn en kan iemand ernstig gewond raken.  Gelukkig hebben bedrijven zoals igus® beloofd oplossingen te creëren die dergelijke rampen helpen voorkomen. Met de toenemende digitalisering en automatisering zal dit probleem alleen maar groter worden.

Welke producten kunnen helpen bij kabelbeheer?

Ruimtebeperkingen achter de schermen kunnen problemen veroorzaken voor ontwerpers en technici in de podium- en theaterindustrie. Daarom zijn producten zoals de e-spool® en zig-zag kabelrups-systemen ideaal voor dergelijke toepassingen waarbij kabelbeheer op het podium nodig is.

De e-spool® is een kabelhaspelsysteem maar werkt zonder sleepring. Dankzij deze trommel kunnen verschillende kabeltypes veilig samen worden geleid.  Aangezien de meeste haspels maar één kabel kunnen dragen, kan dit het aantal benodigde eenheden (en dus ruimte en kosten) drastisch verminderen.  Deze kunnen over verschillende trajectlengtes werken en kunnen in alle richtingen worden gebruikt, horizontaal, verticaal en diagonaal, waardoor flexibele verplaatsing in beperkte ruimtes mogelijk is.

Het zig-zag systeem is een alternatief, waarbij gebruik wordt gemaakt van de modulaire aard van energiekettingen waarmee een groot aantal verschillende kabels tot op grote hoogte kunnen worden gebracht en vervolgens in een op maat gemaakte mand kunnen worden opgeborgen. Als het platform stijgt, ontvouwt de ketting zich en kan de energietoevoer ononderbroken en veilig de hoogste punten van het theater bereiken. Deze worden gewoonlijk gebruikt op lichttralies en boven op de truss zelf gemonteerd.

Hoe zit het met de kabels?

Standaard statische kabels voor vaste verlegging, zijn minder geschikt voor dergelijke bewegende toepassingen vanwege het constant buigen/flexen/oprollen.  Het goede nieuws is dat igus® een volledig assortiment dynamische kabels biedt die geschikt zijn voor deze beheersystemen en alle belangrijke elektrische types dekken (meeraderige stroom-, data-, CAT5/6/6A/7- en zelfs glasvezelkabels).  Om de installatie te vergemakkelijken, wordt het gekozen beheersysteem geleverd met alle benodigde kabels volledig gemonteerd, met de gevraagde lengtes en zelfs connectoren waar nodig.  Dit betekent een one-stop-shop voor de complete toepassing.

Hoe weet je welk systeem je het beste kunt gebruiken?

Er zijn vele variaties van het e-spool® systeem dat we kunnen aanbieden voor kabelmanagement op het podium, naast vele gestandaardiseerde zigzag kabelrups-systemen en de nieuwe e-spool® microfoonmotorhaspel!

Al deze systemen zijn ideaal voor de krappe ruimtes van podiumtechniek. Ze zorgen ervoor dat alle energiebronnen veilig in de ruimte kunnen manoeuvreren en zijn allemaal energiebesparend.  Elk podium en theater is anders, verschillende lay-outs, verschillende bewegingsvereisten, maar fundamenteel zijn de doelen hetzelfde, de behoefte aan efficiëntie, techniek en duurzaamheid.

Een podium verhogen, het zigzagsysteem is hier perfect voor. Onder het podium moet apparatuur door de installatieruimten in de podiumvloer worden geleid. De e-spool is het systeem voor deze klus!

Als alternatief voor een kabeltrommel kun je hier meer over lezen in deze blog. De e-spool lijkt misschien op een kabeltrommel, maar in werkelijkheid presteert de e-spool® veel beter dan de conventionele kabeltrommel, dus als je het kabelmanagementsysteem voor jouw podium wilt bespreken, neem dan contact met ons op.

Ga voor meer informatie over kabelbeheer voor podia naar deze pagina.


Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

Newsletter:

Kies nu een onderwerp