Hoe kunnen kabelrups-geschikte kabels de onderhoudsintervallen verlengen? - Blog | igus® Nederland

Hoe kunnen kabelrups-geschikte kabels de onderhoudsintervallen verlengen?

Céline Weltevreden | 10 juni 2020

Op een gegeven moment heb je zeker eens te maken gehad met een los contact.
Het kan zijn geweest toen u thuis uw kleding aan het strijken was of toen u uw boormachine gebruikte.

Leuk weetje:
Een los contact is een punt dat ervoor zorgt dat de overdrachtsweerstand binnen het circuit fluctueert óf van tijd tot tijd onbedoelde circuitonderbrekingen veroorzaakt.
Een los contact kan te wijten zijn aan losse connectorverbindingen of fabricatie fouten (zoals koude soldeerverbindingen).

Als de defecte elektrische verbinding optreed in een industrieel proces, kan zich zeer snel een negatieve spiraal gaan ontwikkelen.
De focus ligt op het verminderen van machinestilstand als gevolg van service, installatie of falen en op het verhogen van de productie.
Als er een fout optreedt in een productieketen en de geplande productiestappen niet voltooid kunnen worden, wordt de productiviteit in zeer korte tijd negatief beïnvloed.

Kabels- flexibel of geschikt voor kabelrupsen?

Moderne machines zijn vaak voorzien van flexibele kabels volgens een relevante DIN-norm, zoals DIN VDE0298-4, DIN VDE0207, DIN VDE0281-1 of DIN VDE0281-2.
De verschillende standaarden zeggen echter niets over het doel van gebruik in kabelrupsen.
Productiesnelheidsverhoging, versnelde bewegingssnelheid en beperkte installatieruimten dagen deze kabels snel uit om tot hun limiet te gaan, waarin ze niet aan de vereisten kunnen voldoen.
In deze gevallen bieden speciale kabels die zijn ontworpen om te voldoen aan de veeleisende vereisten op het gebied van buigen, torsie, slijtage, chemische weerstand of lasspatten, een oplossing.

Veel van deze kabels, zoals torsiebestendige kabels voor robots, kabelrups-geschikte kabels voor lineaire bewegingen of kabels voor hangende toepassingen waarbij het eigen gewicht van de kabel de structuur beïnvloedt, zijn bijzonder geschikt voor speciale toepassingen.
Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen afgeschermde en niet-afgeschermde stuur-, voeding- of buskabels.

Glasvezelkabels (FOC), kunnen ook worden aangepast aan het doel waarvoor ze gebruikt zullen worden.
Dankzij het speciale kabelontwerp kunt u typische fouten zoals kabelbreuk, kurkentrekkers, aderbreuk, EMC problemen en mantelslijtage voorkomen, waardoor uw onderhoudsintervallen verlengd worden.

“Speciale kabels? Dat klinkt ingewikkeld en duur! Dat betekend zeker een lange levertijd..

Fout op alle drie de punten…

…Ingewikkeld?
Nee, igus® biedt verfijnde (en gratis) online configuratoren aan, die het selecteren gemakkelijk maken.

…Duur?
Nee, igus® kabels worden geproduceerd in een hoog geautomatiseerd proces en bieden aanzienlijke prijsvoordelen, zelfs bij kleine aantallen.

…Lange levertijd?
Nee, igus® heeft meer dan 6.000 plug-in componenten op voorraad en de gestroomlijnde processen zorgen voor een snelle levering zónder extra kosten.

igus® helpt u bij het maken van de juiste keuze voor uw toepassing

Om de genoemde redenen heeft igus® zich in het verleden gericht op het creëren van een speciaal geoptimaliseerd assortiment kabels, waarbij in de loop der jaren uitgebreide expertise is opgedaan.
Alle kabels zijn in detail gedocumenteerd in de igus®-datasheets, die veel nuttige technische informatie bieden om te helpen bij het maken van de juiste keuze voor uw toepassing.

Alle kabels worden getest in het eigen testlaboratorium van 3.800 m2.
Ook geeft igus® al haar klanten een chainflex®-garantie van maar liefst 36 maanden of 10 miljoen dubbele slagen (cycli).

Naast kabels die per meter worden verkocht, biedt igus® ook een kabelservice voor een breed scala aan geconfectioneerde readycable®-kabels, met behulp van plug-in connectoren van marktleiders om de kabels volledig compatibel te maken met de componenten die in en op machines geïnstalleerd zijn.
Alle aansluitklare kabels zijn uitvoerig getest en kunnen zonder minimale afname in de gewenste lengte (tot op de centimeter nauwkeurig) besteld worden.

Bezoek onze readycable® product-vinder en vind de geschikte kabel voor jouw toepassing.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.