(IIoT) 5 Industriële oplossingen voor productie - Blog | igus® Nederland

(IIoT) 5 Industriële oplossingen voor productie

Andrej Roskic | 23 november 2023

Als je deel uitmaakt van de productie-industrie, ben je waarschijnlijk al getuige geweest van de integratie van automatisering in de dagelijkse werkzaamheden. Het minder bekende Industrial Internet of Things (IIoT) kan echter effectieve oplossingen bieden voor veelvoorkomende uitdagingen in de productie, wat kan leiden tot besparingen tot 30% op de onderhoudskosten. In deze blogpost verkennen we deze uitdagingen en enkele IoT-oplossingen voor de productiesector om ze op te lossen.


Wat is het IIoT?

Voordat we de manieren bespreken waarop Industrial IoT (IIoT) kan worden geïmplementeerd in de productie-industrie om slimme fabrieken te ontwikkelen, is het belangrijk om te begrijpen wat het precies is. Industrieel IoT is een subset van IoT, maar ze werken allebei op dezelfde manier: Ze verbinden objecten over een gedeeld netwerk via technologie – meestal sensoren en software die samenwerken – om de overdracht van gegevens tussen deze objecten en naar de cloud mogelijk te maken. Van daaruit kunnen de gegevens worden geanalyseerd en toegepast door de gebruiker, of in bepaalde gevallen door AI om problemen op te lossen en processen te optimaliseren.

Voorspellend onderhoud: Verbeter de efficiëntie en verlaag de kosten

Voorspellend onderhoud maakt gebruik van conditiebewaking via sensoren om te bepalen wanneer een machine onderhoud nodig heeft. Met de 24/7 toegang die IIoT biedt, kunnen kleine veranderingen in gegevens onmiddellijk worden gedetecteerd en aangepakt, waardoor onverwachte stilstand wordt voorkomen, kosten worden verlaagd en de efficiëntie wordt verbeterd. Bij igus bieden we ons voorspellend onderhoudssysteem, i.Cee, dat gebruik maakt van uitgebreide gegevens die zijn verzameld in onze testfaciliteit van maar liefst 3.800 m2 voor nauwkeurige voorspellingen van de levensduur, rekening houdend met specifieke toepassingsomstandigheden.

Bij igus bieden we ons eigen voorspellende onderhoudssysteem aan, i.Cee genaamd. i.Cee maakt gebruik van de uitgebreide gegevens die verzameld zijn in onze testfaciliteit van 3.800 m² om nauwkeurige voorspellingen te doen over de levensduur. Deze voorspellingen houden ook rekening met het gebruik van de apparatuur in een bepaalde toepassing om nog meer nauwkeurigheid te garanderen.

IoT IIoT voorbeelden communicatie

De veiligheid van werknemers verbeteren met IIoT-technologie

IIoT maakt niet alleen de bewaking van machines en producten mogelijk, maar verbetert ook de gezondheid en veiligheid van werknemers. RFID-technologie (Radio Frequency Identification) maakt het mogelijk om individuele werknemers op afstand te identificeren en hun locatie te volgen, waardoor ze worden gewaarschuwd voor gevaren zoals chemicaliën of gassen. Bovendien kunnen werknemers wearable tech gebruiken om hun vitale functies te controleren, zodat ze eventuele negatieve veranderingen tijdig kunnen melden. RFID en het monitoren van vitale functies maken een snelle reactie op gezondheidscrises mogelijk.

Inventarisbeheer stroomlijnen met RFID-tags

In grote, uitgestrekte magazijnen zijn verloren of zoekgeraakte producten een ongelukkige realiteit. Menselijke fouten kunnen eenvoudigweg niet worden voorkomen, maar met IIoT en RFID-technologie kan dit eenvoudig worden gecorrigeerd. Zolang de inventaris is uitgerust met een RFID-tag, kan deze constant en nauwkeurig worden gecontroleerd. Als een product zoekraakt, verloren raakt of per ongeluk wordt verstuurd, wordt er een melding naar de gebruiker gestuurd om hem te waarschuwen voor de fout.

Eenvoudige automatisering: IIoT inzetten voor efficiëntie

IIoT maakt de optimalisatie van nieuwe processen en de uitbreiding van automatisering in de productie mogelijk. Automatisch geleide voertuigen (AGV’s) en autonome mobiele robots (AMR’s) voeren taken uit zoals itemtransport en veiligheidscontroles. AI en machine learning verbeteren de mogelijkheden van deze voertuigen, waardoor ze zelfstandig kunnen reageren op obstakels en de noodzaak voor menselijk toezicht afneemt of zelfs verdwijnt.

AGV igus


Meer traditionele robots, zoals robotarmen en cobots, kunnen ook profiteren van IIoT. De consolidatie van gegevens die voortkomen uit IIoT geeft fabrikanten de mogelijkheid om direct aanpassingen te maken om de efficiëntie te verbeteren of oplossingen te creëren voor geheel nieuwe problemen. Sommige toepassingen die machine learning en AI implementeren, zien robots dit zelfs uit zichzelf doen. Uiteindelijk kan dit leiden tot meer efficiëntie en een langere levensduur van de robots, waardoor geld wordt bespaard op dure vervangingen of reparaties.

Slimme meters voor optimalisatie van bronnen

Hoewel slimme meters vaak worden gebruikt in de infrastructuur van steden, kunnen ze ook worden toegepast in de productiesector. Deze meters, verbonden via IoT, maken het mogelijk om het verbruik van hulpbronnen op afstand te controleren. Doordat er geen persoonlijke inspecties nodig zijn, verkorten slimme meters de diagnosetijd en voorkomen ze problemen of uitval. Gegevens van slimme meters kunnen worden geanalyseerd om het gebruik van hulpbronnen te optimaliseren, verspilling tegen te gaan en onnodige uitgaven te beperken. Blockchaintechnologie kan slimme metersystemen verder verbeteren en optimaliseren.

Conclusie

Met al deze toepassingen in het achterhoofd lijkt de overstap naar automatisering en IIoT-gebaseerde technologie een voor de hand liggende keuze. Gelukkig heeft igus® een uitgebreid aanbod van slimme kunststof producten voor gebruik in IIoT-systemen. kabelrups-systemen, chainflex® kabels, lineaire lagers en meer, allemaal uitgerust met onze slimme kunststof technologie. Onze slimme kunststof producten worden al gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen en we breiden ons aanbod voortdurend uit om te voldoen aan de groeiende behoeften van onze klanten.


Als u vragen hebt over smart plastics in combinatie met onze lineaire lagers, neem dan hier contact op met onze smart plastics drylin® expert. Als u vragen hebt over smart plastics in combinatie met onze kabeldragers en kabels, kunt u hier contact opnemen met onze smart plastics e-chain® expert. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen op +31 346 353 932

En voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze Whitepapers bekijken op:

Whitepapers Kabelrupsen en Whitepapers Lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.