Kan stuurstroomkabel als ASi buskabel worden gebruikt? - Blog | igus® Nederland

Kan stuurstroomkabel als ASi buskabel worden gebruikt?

Mark van de Waal | 19 oktober 2021

Wij krijgen regelmatig de vraag waarom AS-i buskabels een speciale vorm hebben en of het ook mogelijk is een ronde 2×1,5mm² stuurstroomkabel te gebruiken. Daarom is het de moeite waard om het onderwerp AS-i bus eens nader te bestuderen.

Waar worden AS-i buskabels gebruikt?

Het is belangrijk om te weten waar dit bussysteem wordt gebruikt en waarvoor het werd ontwikkeld.


Actuator-Sensor-Box met AS-Interface aansluiting

AS-Interface, of kortweg AS-i, is een afkorting die staat voor Actuator-Sensor Interface. Dit bussysteem is bedoeld als alternatief voor de conventionele bedrading van bijvoorbeeld drukknoppen, I/O-modules, veiligheidsdeurschakelaars en ventielterminals. Het vereenvoudigt de bedrading en bespaart enorm veel tijd bij de installatie. Waar vroeger dikke stuurstroomkabels moesten worden gebruikt, volstaat nu een tweeaderige buskabel

AS-i buskabels zijn eenvoudig aan te sluiten

U hoeft enkel de behuizing los te schroeven, de kabel erin te steken, de behuizing weer vast te schroeven en KLAAR!

Het kan niet eenvoudiger. De overdracht vindt plaats via een twee-aderige platte kabel. Deze is niet afgeschermd. In de meeste gevallen worden de benodigde apparaten op de kabel aangesloten via isolatie-penetrerende techniek. Daartoe wordt de behuizing van het apparaat losgeschroefd en wordt de kabel erin gestoken. Dankzij de speciale vorm van de kabel is de ompoolbeveiliging gegarandeerd en wordt een verkeerde aansluiting van de aders voorkomen. Zodra de behuizing weer is vastgeschroefd, dringen de contactpennen door de kabel heen en brengen de verbinding tot stand. Bij de inbedrijfstelling hoeft alleen het betreffende apparaat met behulp van software te worden geconfigureerd.


Schema van een AS-Interface behuizing met isolatie-penetrerende verbindingstechniek

Twee kabelkleuren

Er zijn twee verschillende AS-i bus kabels. Ze verschillen niet in vorm maar in kleur. De gele kabel is voor apparaten die een laag stroomverbruik voor hun stroomvoorziening nodig hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld drukknoppen of controlelampjes zijn. Hier worden zowel het bussignaal als de stroomvoorziening via dezelfde aders doorgegeven. Voor apparaten met een hogere stroombehoefte, zoals ventielaansluitingen, wordt een extra zwarte bandkabel gebruikt. Deze dient uitsluitend voor de stroomvoorziening. Beide kabels zijn meestal uitgevoerd als 2×1,5mm² of 2×2,5mm².


Kabelrups-geschikte chainflex AS-i buskabel CF898.082

Kabelrups-geschikte chainflex AS-i buskabel CF898.083

Voordelen

Het AS-i bussysteem kan flexibel worden ingezet en is zeer eenvoudig te installeren. Hiervoor is geen speciale elektrotechnische kennis vereist, zodat ook personen die geen elektrotechnische opleiding hebben genoten, de apparaten kunnen aansluiten. Hierdoor is AS-i bus economisch en worden installatiefouten door de ompoolbeveiliging gereduceerd. Doordat veel fabrikanten, zoals SICK, Siemens, Balluff, Festo, Turck en Pepperl+Fuchs, actuatoren en sensoren met deze interface aanbieden, is er ook een hoge compatibiliteit.

Stuurstroomkabels als AS-i Buskabels?

AS-i buskabels vereisen geen speciale elektrische specificaties. Daarom kunnen stuurstroomkabels ook als AS-i buskabels worden gebruikt. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat ronde kabels gewoonlijk niet rechtstreeks op de bus-apparaten kunnen worden aangesloten. Niettemin is het in bewegende toepassingen met extreme mechanische eisen zinvol om een stuurstroomkabel als AS-i buskabel te gebruiken. Ronde kabels zijn duurzamer in kabelrupsen, omdat zij mechanisch stabieler zijn door de geslagen aders en de ronde structuur. Platte kabels daarentegen draaien in de drager en leiden tot ongelijke trek-/drukspanningen op de parallel lopende aders. Dit leidt tot aderbreuk en dus tot kostbare machinestilstand. Voor de meeste bewegende toepassingen in kabelrups-systemen kan echter ook worden gekozen voor onze chainflex® CF898.082 en CF898.083 AS-i buskabels, die speciaal voor deze toepassing zijn ontwikkeld.

Meer informatie over flexibele chainflex® kabels voor in kabelrupsen vindt u hier. U kunt hier ook contact opnemen met een igus® kabelspecialist voor al uw vragen.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

AS-i ASI kabel buskabels

Newsletter:

Kies nu een onderwerp