Oliebestendigheid voor kabels - Blog | igus® Nederland

Oliebestendigheid voor kabels

Mark van de Waal | 17 februari 2022

Oliebestendige kabels

Kabels moeten altijd worden gekozen in overeenstemming met de toepassing en de externe omstandigheden. Daartoe behoren niet alleen de weersomstandigheden of de omgevingstemperatuur, maar ook het contact met oliën. De oliebestendigheid van kabels is vaak onontbeerlijk. Meer achtergrondinformatie over dit onderwerp is te vinden in het blogartikel van vandaag.

Waarom oliebestendig?

Oliën kunnen kunststoffen en dus ook de mantelmaterialen van een kabel aantasten wanneer deze continu wordt gebruikt in een omgeving met olieverontreiniging. Voor sommige toepassingen is de oliebestendigheid van de gebruikte kabels dan ook onontbeerlijk. Zonder deze eigenschap zou de gebruikte kabel niet lang meegaan. Er zouden defecten in de mantel ontstaan en uiteindelijk zou de machine tot stilstand komen als de kabel het begaf.

Oliebestendige servokabel

Classificatie van chainflex-kabels

De oliebestendigheid van igus chainflex kabels is bijzonder belangrijk voor vele klanttoepassingen. Daarom maakt het deel uit van de chainflex classificaties in onze catalogus. Hier kan de klant in één oogopslag zien hoe goed of slecht elke kabel is voor het betrokken gebied. Hoe hoger het getal, hoe beter de kabel in dat gebied is.

Vier niveaus van oliebestendigheid

De olieweerstand van onze kabels is verdeeld in 4 niveaus:

Niveau 1: Geen oliebestendigheid

Binnen korte tijd wordt de buitenmantel van de kabel aangetast, in sommige gevallen zelfs volledig vernietigd. Kabels zonder olieweerstand worden gebruikt in olievrije omgevingen zoals houtbewerkingsmachines of hoogbouwmagazijnen.

Niet-Oliebestendige stuurstroomkabel

Niveau 2: Oliebestendig volgens DIN EN 60811-2-1 en DIN EN 50363-4-1

De kabel is bestand tegen een korte blootstelling aan oliën, zoals hydraulische olie, zonder de buitenmantel hierbij aan te tasten. Dit type kabel is populair voor gebruik in een omgeving waar olie in kleinere hoeveelheden aanwezig is.

Oliebestendige stuurstroomkabel


Niveau 3: Oliebestendig volgens DIN EN 60811-2-1 en DIN EN 50363-10-2

De kabels worden zwaar belast door olie en vertonen geen significante aantasting. De kabels kunnen daarom bijvoorbeeld worden toegepast in werktuigmachines waar geen bio-olie wordt gebruikt.

Niveau 4: Oliebestendig volgens DIN EN 60811-2-1 en bio-oliebestendig volgens VDMA 24568 met Plantocut 8 S-MB van DEA

Deze kabels zijn niet alleen bestand tegen synthetische oliën, maar ook tegen bio-olie. De kabels zijn geschikt voor werktuigmachines, maar ook in vele andere omgevingen waar agressieve oliën worden gebruikt, bijvoorbeeld in de luchtvaartindustrie.

Oliebestendige stuurstroomkabel CF9

Welke kabels zijn oliebestendig?

Hoe vind ik een kabel met een optimale oliebestendigheid?

Ons productassortiment omvat een breed scala aan oliebestendige kabels. Deze kunnen gemakkelijk worden uitgefilterd in de respectieve kabelcategorieën met behulp van de filteropties.

Kijken we naar het voorbeeld van stuurstroomkabels, dan kan dit op de desbetreffende productpagina worden ingevoerd in het filter aan de linkerzijde. Hier kan het zoeken worden gefilterd aan de hand van de volgende hoofdcriteria:

Oliebestendige kabel kopen

Kerneisen

 • Rijweglengte
 • Oliebestendigheidsklasse
 • Minimale buigradius
 • Temperatuur kabelrups

Kabelstructuur

 • Aantal aders en nominale aderdoorsnede
 • Afscherming

Materiaal

 • Mantelmateriaal

Elektrische waarden

 • Nominale spanning

Vereisten

 • Vlamvertragend
 • Siliconenvrij
 • Halogeenvrij
 • Cleanroom
 • Bestand tegen koelvloeistof
 • En nog veel meer

Heeft u vragen over dit onderwerp of hulp nodig bij het kiezen van de juiste kabel? We horen graag van u.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

chainflex kabels oliebestendig oliebestendigheid

Newsletter:

Kies nu een onderwerp