Slimme en betaalbare automatisering – ReBeL de igus cobot met smart plastics technologie - Blog | igus® Nederland

Slimme en betaalbare automatisering – ReBeL de igus cobot met smart plastics technologie

Mark van de Waal | 6 oktober 2022

Met de ReBeL vertrouwt igus volledig op haar expertise met motion plastics: het gebruik van kunststof maakt de robot, met een nettogewicht van 8,2 kilogram, de lichtste servicerobot met cobot-functie in zijn klasse. De mechanische componenten van de ReBeL worden ontwikkeld en geproduceerd in Keulen (D). Ook de eindmontage van de robot vindt plaats op deze locatie. Het laadvermogen bedraagt 2 kilogram en de reikwijdte is 664 millimeter. De herhaalbaarheid is +/- 1 millimeter bij 7 picks per minuut. Het hart van de robot is ’s werelds eerste industriële cobot-tandwieloverbrenging van kunststof.

Volledige transparantie in de werking voor preventief onderhoud dankzij slimme sensortechnologie

Ook voor de nieuwste generatie van de ReBeL servicerobot met cobot-functie heeft igus haar kennis van motion plastics toegepast op de vermogenselektronica en voor het eerst een encoder ontwikkeld met behulp van geleidende kunststofbanen waarmee de exacte as-positie wordt ontwikkeld. Bovendien kunnen het aantal omwentelingen en cycli, het aantal passages, de temperatuur en de stroom worden geregistreerd via de direct op de tandwieloverbrenging geïnstalleerde motorregelaars. Dankzij de verbinding via de smart plastics-systemen geeft een dashboard duidelijk alle gegenereerde data live weer – naar wens van de klant via de cloud of in het lokale netwerk. De klant krijgt zo volledige transparantie over zijn smart ReBeL in bedrijf, over kerncijfers zoals de bedrijfstijd, de assentemperatuur of actieve programma’s. Dit levert de gebruikers de volgende voordelen op:

  • Hogere beschikbaarheid van de machine en maximale levensduur
  • Lagere onderhoudskosten door vroegtijdige waarschuwingen
  • Dashboardverbinding in lokaal of extern netwerk, verbinding met PLC en installatiemonitor

De 7e as denkt ook mee… dankzij drylin W & i.Cee

oor de drylin lineaire modules van de 7e as is de smart plastics technologie al geruime tijd beschikbaar om de slijtage van de glijlagers van hoogwaardige kunststoffen in een vroeg stadium te detecteren en het onderhoud vooraf te plannen. De moderne smart plastics sensortechnologie meet de slijtage van de lagers, die ongevoelig zijn voor vuil en stof, en geeft de gebruiker een preventief signaal wanneer de slijtagegrens wordt bereikt.

Voor de realisatie van diverse Industrie 4.0-toepassingen is in de draagplaat van de wagen een meet- en datatransmissie-eenheid ingebouwd. Deze communiceert met de intelligente i.Cee:plus-module via de LoRa-radio industriestandaard. Op die manier kan elke diverse integratie in klantennetwerken of verdere IoT-concepten plaatsvinden. De 24V dc-voeding van de geïntegreerde meeteenheid wordt verzekerd door een LiPo batterij, die gemakkelijk kan worden opgeladen via de USB-interface. Dit zorgt voor conditiebewaking de klok rond. Door de verbinding met de i.Cee:plus module kunnen verdere functies zoals voorspelde onderhoudsintervallen, live dashboards (online en offline) of onmiddellijke alarmmeldingen via e-mail of SMS worden gerealiseerd. De volgende toepassing bij de automatiseringsspecialist Güdel laat zien hoe de verbinding met de interne netwerken kan slagen.

Naar het volledige gebruikersverslag

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.