Tips en trucs voor inspectie en onderhoud van kranen - Blog | igus® Nederland

Tips en trucs voor inspectie en onderhoud van kranen

Andrej Roskic | 20 maart 2024

Regelmatige kraaninspecties van je kraan maken deel uit van elk kraanbedrijf. Maar er komt veel meer bij kijken dan alleen de frequentie van de inspecties. Dat wil zeggen: wat je inspecteert en hoe je het inspecteert zijn net zo belangrijk. Deze blog geeft tips en trucs voor kraanmachinisten die inspecties uitvoeren om succes te garanderen en voortijdig defect raken van apparatuur te voorkomen. Dat samen met tips om de noodzaak van kraanonderhoud te verminderen.

EU-OSHA Vereisten

Elke kraanmachinist is goed op de hoogte van de EU-OSHA-vereisten voor kraaninspecties. Toch is het belangrijk om deze van tijd tot tijd bij te spijkeren om zelfgenoegzaamheid te voorkomen. Deze vereisten omvatten een onderscheid tussen “periodieke” en “frequente” inspecties en wat ze inhouden, vereisten voor de persoon die de inspectie uitvoert, een stapsgewijze checklist van het inspectieproces en meer.

Inspectietips

Inspecteer de geleidingsgoot op verkeerde uitlijning: Bij het gebruik van een geleidingsgoot in een kraan kan het vaak voorkomen dat de kabelrups in de goot niet goed is uitgelijnd. Als dit gebeurt, slijt de kabelrups sneller dan normaal en raakt voortijdig defect. Controleer tijdens inspecties de geleidingsgoot en zorg ervoor dat de kabelrups goed is uitgelijnd en dat er geen gedeelten van de goot te smal zijn voor de ketting.

Kraan Geleidegoot voorbeeld

Controleer op ontbrekende dwarsbalken en bevestigingsmiddelen

Let bij het controleren van je e-ketting op ontbrekende dwarsbalken of bevestigingen. Als er een dwarsstang ontbreekt, kan dat een teken zijn dat de kabels te strak tegen de ketting worden getrokken en ontbrekende bevestigingen kunnen leiden tot trogverschuivingen en uiteindelijk systeemfalen. Ontbrekende dwarsbalken of bevestigingen moeten onmiddellijk worden aangepakt als ze worden gevonden.

Zorg dat de kabels goed liggen met je kraan

Zelfs als je een kabelrups gebruikt voor kabelbeheer in een kraan, moet je er nog steeds voor zorgen dat die kabels goed in de kabelrups zitten. Vooral bij de binnenste en buitenste radius van de ketting waar een bocht plaatsvindt. Als de kabels te strak of te los in de ketting zitten, kunnen ze voortijdig verslijten en uiteindelijk defect raken. Inspecteer de kabels in de ketting en controleer of ze goed liggen.

Tips voor onderhoud

Onderhoudsvrije componenten implementeren: Een eenvoudige manier om een inspectie eenvoudiger te maken, is het vervangen van componenten of systemen die frequent onderhoud vereisen (denk aan slingers) door onderhoudsvrije alternatieven. Dit kan iets zijn zoals drooglopende kabelrupsen. Hoewel ze nog steeds samen met de rest van de kraan moeten worden geïnspecteerd, zal het gebrek aan onderhoud tijd vrijmaken voor werknemers en de kosten met wel 60% verlagen gedurende de levensduur van de kraan.

Lees hier meer hoe de haven van Virginia het heeft aangepakt met igus producten.

Conditiebewakingssensoren gebruiken voor je kraan

Hoewel regelmatige inspecties kunnen helpen bij het diagnosticeren van apparatuurproblemen voordat ze volledig uitvallen, is de implementatie van conditiebewakingssensoren een zekere manier om deze problemen in een vroeg stadium op te sporen.

Deze sensoren controleren voortdurend bepaalde prestatieparameters van onderdelen en waarschuwen operators zodra deze parameters buiten een acceptabel bereik vallen. Dit maakt het plannen van onderhoud veel eenvoudiger en zorgt ervoor dat defecten aan onderdelen volledig kunnen worden voorkomen.

Bezoek onze website voor meer informatie over de producten en oplossingen van igus voor uw kraantoepassing. Voor vragen over een specifiek product of een specifieke toepassing kunt u contact opnemen met een expert.


Voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze whitepapers bekijken op:

Whitepapers kabelrupsen en whitepapers lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.