Vlamvertragend TPE en halogeenvrij TPE - Blog | igus® Nederland

Vlamvertragend TPE en halogeenvrij TPE

Mark van de Waal | 27 juli 2021

Er zijn ontelbare materialen in de wereld. Maar slechts enkele daarvan komen in aanmerking voor de kabelindustrie. De meest gebruikte mantelmaterialen in de kabeltechniek zijn PVC en PUR. Maar naast deze twee buitenmantelmaterialen gebruiken we bij igus ook TPE (thermoplastische elastomeren). Echter niet alle soorten TPE zijn identiek qua eigenschappen. Daarom zal ons blogartikel van vandaag gaan over de verschillende TPE-mengsels – vlamvertragend TPE en halogeenvrij TPE.

De TPE buitenmantel in detail

TPE is in wezen een zeer robuust materiaal. Daarom gebruiken wij het in hoogwaardige kabels die in veeleisende toepassingen worden gebruikt. Ons productassortiment omvat twee verschillende TPE-specificaties: moeilijk ontvlambaar en halogeenvrij.

Halogeenvrij TPE

Halogeenvrij TPE is het oorspronkelijke mengsel dat geen halogenen bevat (geen broom, fluor, jodium, chloor, enz.). Een kabel met deze buitenmantel wordt gebruikt voor technisch veeleisende toepassingen. Het materiaal is robuuster dan het vlamvertragende TPE-mengsel. Halogeenvrij TPE is bestand tegen oliën met inbegrip van organische oliën en is zeer geschikt voor diepvriestoepassingen (bij temperaturen tot -35°C). Het heeft de beste slijtage-eigenschappen in een kabelrupsen en wordt vaak gebruikt in cleanroom toepassingen.

Vlamvertragend TPE

TPE kan ook worden geproduceerd in een vlamvertragende variant. Dit wordt bereikt door aan het zuivere TPE een vlamvertrager toe te voegen. Dit additief maakt het afgewerkte TPE-mantelmateriaal niet langer halogeenvrij, maar in plaats daarvan vlamvertragend en dus implementeerbaar met UL. Vlamvertragend TPE is ook bestand tegen oliën, waaronder organische oliën, en geschikt voor diepvriestoepassingen (bij temperaturen tot -35°C). Het UL-certificaat is essentieel voor gebruik in de VS en Canada. Daarom is vlamvertragend TPE het materiaal bij uitstek voor gebruik op de Noord-Amerikaanse markt.

Er is een reden waarom wij verschillende mantelmaterialen hebben. Wij hebben ze ontwikkeld op basis van een grote verscheidenheid aan eisen en toepassingen.

Hetzelfde geldt voor de twee TPE-varianten, die slechts een kleine selectie vormen van de TPE-materialen die op de markt zijn en zeer geschikt zijn voor kettingen. Niet alle TPE’s zijn gelijk geschapen. Ook hier moeten wij precies nagaan wat de klant nodig heeft en wat de eisen van de specifieke kabel zijn. Onze taak is altijd om de voordelen van de materialen in kwestie te ontwikkelen, zodat de klant ze kan gebruiken en kan genieten van het best mogelijke samenspel van toepassing en kabel. Onze voorkeur zou uitgaan naar slechts één mengsel – de halogeenvrije variant. Het is een absolute ster onder de mantelmaterialen voor kabelrupsen en zou in alle high-end toepassingen moeten worden gebruikt. Maar omdat het geen UL-certificering heeft en daarom voor verschillende toepassingen ongeschikt is, hebben wij een tweede mengsel geïntroduceerd om onze klanten een ruime keuze te bieden.

Heeft u vragen over uw aanvraag? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.