Voorspellend Onderhoud vs. Preventief Onderhoud - Blog | igus® Nederland

Voorspellend Onderhoud vs. Preventief Onderhoud

Andrej Roskic | 22 november 2023

Elk onderhoudsschema heeft als doel om machines zo lang mogelijk en zonder defecten te laten draaien. Er zijn echter verschillende soorten onderhoudsschema’s die het proces op verschillende manieren benaderen. Twee van de meest voorkomende zijn voorspellend onderhoud en preventief onderhoud.

Zowel voorspellend als preventief onderhoud worden vooraf gepland, maar de planning verschilt tussen de twee. Voorspellend onderhoud wordt gepland op basis van de toestand van de machine en preventief onderhoud wordt gepland op basis van een specifiek tijdsinterval.

Wat is voorspellend onderhoud?

Voorspellend onderhoud valt onder de paraplu van het Industrial Internet of Things (IIoT) en is een vorm van toestandsafhankelijk onderhoud die pas wordt uitgevoerd als machines buiten de vooraf gedefinieerde prestatieparameters vallen. Conditiebewaking wordt gebruikt om de machineprestaties te meten en bij te houden en operators te waarschuwen bij abnormale prestaties.

Zodra de prestatieparameters buiten een acceptabel bereik vallen, wordt onderhoud vooraf ingepland op basis van voorspellingen van de resterende levensduur. Dit helpt de uptime van machines te maximaliseren en arbeidskosten te verlagen, omdat onderhoud alleen wordt uitgevoerd als het echt nodig is.

Voor effectief voorspellend onderhoud is digitalisering essentieel. Conditiebewaking verzamelt een heleboel gegevens en zonder een effectieve manier om die gegevens te visualiseren, zijn ze vrijwel nutteloos.

Voorspellend Onderhoud indicatoren op een scherm afgebeeld

Door de noodzaak van digitalisering en de bijbehorende training van medewerkers, heeft voorspellend onderhoud hogere initiële kosten dan andere onderhoudsstrategieën. Dit kan een afschrikmiddel zijn voor kleinere organisaties of organisaties met een beperkt budget, maar op de lange termijn kan voorspellend onderhoud aanzienlijke kostenbesparingen opleveren.

Wat is preventief onderhoud?

Preventief onderhoud is een regelmatig geplande vorm van onderhoud, vergelijkbaar met een routinematige olieverversing voor een auto of een jaarlijks doktersonderzoek. Schema’s voor preventief onderhoud zijn strikt tijdsgebonden, hoewel het gekozen tijdsinterval gebaseerd is op de verwachte levensduur om het risico op voortijdig defect raken van onderdelen te minimaliseren.

Arbeidskosten voor preventief onderhoud zijn duurder dan andere vormen van onderhoud, omdat onderhoud wordt uitgevoerd ongeacht of het strikt noodzakelijk is om een machine draaiende te houden. De initiële kosten zijn echter lager omdat er geen uitgebreide training of investering in digitale systemen nodig is.

Voorspellend onderhoud vs. preventief onderhoud: De belangrijkste verschillen

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen voorspellend en preventief onderhoud die bepalen wat het beste bij een bepaalde situatie past. Het grootste verschil is natuurlijk de manier waarop onderhoud wordt gepland. Zoals eerder vermeld, is voorspellend onderhoud gebaseerd op de toestand van de machine, terwijl preventief onderhoud regelmatig wordt gepland.

Omdat preventief onderhoud regelmatig wordt uitgevoerd, kunnen de bijbehorende kosten gemakkelijk van tevoren worden voorspeld. Deze kosten zijn echter hoger omdat het onderhoud vaker wordt uitgevoerd. Preventief onderhoud is ook inherent minder risicovol dan voorspellend omdat het onderhoud wordt uitgevoerd voordat een machine buiten de aanvaardbare prestatieparameters valt.

Voorspellend Onderhoud versus Preventief Onderhoud

De kosten van voorspellend onderhoud zijn niet eenvoudig te voorspellen, omdat ze afhankelijk zijn van de machineprestaties en de intervallen kunnen variëren. Dit betekent echter dat onderhoud alleen wordt uitgevoerd als het nodig is, waardoor de totale onderhoudskosten lager zijn dan bij preventief onderhoud.

Er is een hoger risico verbonden aan voorspellend onderhoud, omdat machines veel dichter bij het punt van falen worden gebruikt. Het risico betaalt zich echter terug bij succesvol voorspellend onderhoud en leidt tot meer werkuren en minder kosten en middelen voor onderhoud.

Samengevat

Hoewel ze op elkaar lijken, zijn de verschillen tussen voorspellend en preventief onderhoud essentieel om te begrijpen om er zeker van te zijn dat de ideale keuze tussen de twee wordt gemaakt. Hieronder volgt een overzicht van deze verschillen.

Om meer te weten te komen over de Industrie 4.0 oplossingen van igus, bezoek onze webpagina. Voor vragen over voorspellend of preventief onderhoud – of andere gerelateerde Industrie 4.0 onderwerpen & toepassingen – neem contact op met een igus specialist.


En voor meer informatie over kabelrupsen en lagers kunt u onze Whitepapers bekijken op:

Whitepapers Kabelrupsen en Whitepapers Lagers

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

advies IoT voorspellend onderhoud

Newsletter:

Kies nu een onderwerp