Wat is een "lange rijweg"? - Blog | igus® Nederland

Wat is een “lange rijweg”?

Mark van de Waal | 16 maart 2022

Het principe van een glijdende toepassing: Wanneer het bovenste deel van de kabelrups tijdens de verplaatsing op het onderste deel rust, spreekt men van een “glijdende toepassing”. De glijdende toepassing is het meest gekozen alternatief voor lange rijwegen wanneer de vrijdragende lengte niet voldoende is. Een geleidegoot is gewoonlijk nodig voor zijdelingse geleiding van de kabelrups.

Lange rijweg kabelrups van igus
Kabelrups op een lange rijweg, glijdend in een geleidegootsysteem
Het werkingsprincipe van een glijdende kabelrups
Het principe van een glijdende toepassing

Lange rijwegen komen voor in een aantal toepassingen, zoals kranen, havens of krachtcentrales. In tegenstelling tot andere kabeldragers voor langere afstanden, kunnen kabelrupsen veilig en betrouwbaar data, energie, lichtgolven, vloeistoffen en lucht vervoeren in één systeem. Bovendien leveren hoge snelheden en hoge vulgewichten vaak problemen op voor kabeldraagsystemen zoals motorkabelhaspels, stroomrailsystemen of festoensystemen.

Kabelrups-systemen van igus kunnen probleemloos voor afstanden tot 1.200 meter of langer worden ingezet bij een snelheid van 10 m/s en een vulgewicht van 50 kg/m. Zowel binnen als buiten worden de kabelrupsen van igus al meer dan 20 jaar met succes gebruikt in meer dan 30.000 glijdende lange rijwegen.

Bovendien is er ook een apart projectteam dat zich uitsluitend bezighoudt met speciale oplossingen voor lange rijwegen. Zo zijn er bijvoorbeeld zwemmende meenemers om laterale bewegingen te compenseren, geleidingsgoten met opstijgbeveiliging, conditiebewakingssystemen en nog veel meer.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.