7 basisregels voor succesvolle kabelgeleiding in kabelrupsen - Blog | igus® Nederland

7 basisregels voor succesvolle kabelgeleiding in kabelrupsen

Mark van de Waal | 9 februari 2023

De wereld van kabels is ingewikkeld en complex, net als het ontwerp van de kabels zelf. Het is dus belangrijk om de redenen achter de techniek te begrijpen. Voor de chainflex® kabels hebben we 7 basisregels opgesteld voor een succesvolle kabelgeleiding die ervoor zorgen dat de kabels lang meegaan in uw kabelrupstoepassing.

1. Trekontlastend kernelement

Een trekontlastend kernelement is een in het midden van een kabel gecreëerde vrije ruimte. De grootte van deze holte hangt af van het aantal aders en hun doorsnede. Dit centrum moet zoveel mogelijk worden opgevuld met een echt kernelement (niet met vulmiddelen of dummy-kernen die uit afvalmateriaal bestaan, wat vaak wel het geval is). Deze maatregelen zullen dan de gevlochten structuur doeltreffend beschermen en voorkomen dat de aders naar het midden van de kabel verschuiven.

2. Strengen geoptimaliseerd voor beweging

Aan de hand van verschillende testseries is vastgesteld welke combinatie van draaddiameter, pitchlengte en richting de optimale buigweerstand oplevert in kabels die bedoeld zijn voor beweging in kabelrupsen. Hoewel er enkele zeer flexibele kabels kunnen worden gemaakt met zeer dunne individuele litzen, hebben deze de neiging om onderhevig te zijn aan extreme vervorming of knikken. Door het testen van de chainflex® kabels, onderzoeken en leren wij de beste combinaties voor onze flexibele kabels om ervoor te zorgen dat er geen knikken of kurkentrekkers ontstaan en onze energietoevoersystemen de langst mogelijke levensduur hebben.

3. Aderisolatie

7 regels voor kabels in kabelrupsen

De aderisolatie materialen moeten zo worden gemaakt dat zij binnen de kabel niet aan elkaar verkleven. Bovendien moet de isolatie de afzonderlijke draadwikkelingen van de geleider ondersteunen. Bij chainflex®-kabels worden alleen hoogwaardige, onder hogedruk geëxtrudeerde PVC- of TPE-materialen gebruikt die hun geteste betrouwbaarheid al in miljoenen kilometers aan kabel hebben bewezen.

4. In bundels gewikkelde aders

In vergelijking met standaardkabels worden de chainflex®-kabels heel anders gewikkeld. In standaardkabels worden de aders met lange pitchlengtes gewikkeld, wat in theorie betekent dat dit voorkomt dat de aders tijdens de productie losraken, maar het is niet zo sterk als de wikkelmethode van chainflex®-kabels.

Onze chainflex®-kabels zijn niet alleen anders gewikkeld met een veel kortere pitchlengte, waardoor ze sterker zijn, maar we bundelen de aders ook samen. Deze bundels absorberen de duw- en trekkrachten die optreden bij de beweging van de kabels, waardoor het kurkentrekker effect binnen de kabelgeleiding verder wordt voorkomen.

5. Binnenmantel

In chainflex®-kabels wordt een onder hoge druk en ruimte vullende geëxtrudeerde binnenmantel gebruikt in plaats van goedkope niet-geweven stof, vulstof of tracer. Dit zorgt ervoor dat de bundels in de lengterichting efficiënt op hun plek worden gehouden. Dit betekent ook dat de bundelstructuur niet uit elkaar kan vallen of kan bewegen. De binnenmantel dient hier dus als solide basis voor de afscherming.

6. Afscherming

7 regels voor kabelrupskabels

Elke elektrische kabel kan in theorie elektromagnetische storingen ondervinden als gevolg van inductie. Om de elektromagnetische compatibiliteit (EMC) te waarborgen, moet een kabel elektrisch afgeschermd zijn. De afscherming moet over het algemeen een zo dicht mogelijke structuur hebben. Afschermingen met een te open structuur, verminderen de EMC-bescherming aanzienlijk en kunnen zeer snel defect raken door breuk van de afschermingsdraad. Deze beschermende afscherming wordt uitgedrukt door de aanduiding “optische dekking” van de afscherming. Dit is het gebied dat optisch door de afscherming wordt bedekt. Als de afscherming is gevlochten of met draden is omgeven, heeft dit het voordeel dat de afscherming, in tegenstelling tot de folie, niet wordt beïnvloed door beweging.

Voor kabelgeleiding in lineaire bewegingen is gebleken dat een gevlochten afscherming met hoge dekking en een optimale vlechthoek de beste oplossing is.

7. Buitenmantel

Een buitenmantel van PVC, PUR of TPE kan aan zeer uiteenlopende specificaties voldoen: van UV-bestendigheid, via flexibiliteit bij lage temperaturen en oliebestendigheid, tot aan kosteneffectiviteit. Ze moeten echter allemaal het volgende gemeen hebben: een mantelmateriaal moet zeer slijtvast zijn zonder te kleven en zeer flexibel zijn terwijl het toch ondersteunend is. Bovendien moeten alle buitenmantels onder hogedruk geëxtrudeerd (ruimte vullend) kunnen worden.

Er is onlangs een verzameling blogs gepubliceerd die dieper ingaan op zowel stuurstroomkabels als motor- en servokabels en hoe deze worden gebruikt bij kabelgeleiding. U kan ze hier lezen:

Stuurstroomkabels:

Motor- en servokabels:

Als u behoefte heeft aan betrouwbare energietoevoersystemen van igus, neem dan contact met ons op.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

kabelrupskabels kabels rupskabels

Newsletter:

Kies nu een onderwerp