Kabels in industriële deuren - Blog | igus® Nederland

Kabels in industriële deuren

Mark van de Waal | 22 juni 2021

Toen ik net bij igus begon (en nog steeds op verjaardagen), werd mij keer op keer gevraagd. “Wat doen jullie nou precies?” of “Waar worden deze kabels gebruikt?” Het is niet eenvoudig om een passend antwoord op deze vragen te geven. Want onze kabels worden op zoveel verschillende manieren ingezet dat het moeilijk is om ze in een paar voorbeelden uit te leggen. Haldeuren zijn daar een voorbeeld van. Tijdens een project met een klant heb ik veel te maken gehad met het onderwerp “kabels in industriële deuren”.

Industriële deuren voor laden en lossen

Voor een logistiek centrum was een klant op zoek naar de juiste kabels voor gebruik op hun haldeuren. Door de juiste kabels te gebruiken, wilde hij het logistiek centrum behoeden tegen storingen en zorgen voor een vlotte werking. De ritten van een vrachtwagen worden meestal strikt getimed. Dit omvat ook de laadtijd op het laadperron. Als het proces in dit stadium tot stilstand komt, heeft dat gevolgen voor de rest van het verdere proces en brengt dat soms onnodige kosten met zich mee.

Expediteurs staan sowieso onder immense druk en een stipte levering is vaak afhankelijk van externe factoren waarop zij geen vat hebben. Zodra één schakel in de keten uitvalt, valt het hele logistieke systeem stil. Des te beter het is wanneer de haldeuren wel altijd perfect functioneren.

Eisen voor kabels in industriële deuren

Haldeuren gaan tot 30 keer per uur open en dicht. Afhankelijk van de grootte van de expeditiebedrijven of opslagplaatsen worden dagelijks ontelbare vrachtwagens geladen. De gebruikte kabels zijn meestal droog in de opslaghal. Bij de planning mag echter niet worden voorbijgegaan aan externe omstandigheden zoals warmte en koude. Bij de keuze van de juiste kabels zijn zowel het aantal cycli per dag of uur als het traject, dat wil zeggen de hoogte van de deur en de buigradius van belang.

Haldeuren gaan tot wel 30 keer per uur open en dicht. Afhankelijk van de grootte van de expeditiebedrijven of opslagplaatsen worden dagelijks ontelbare vrachtwagens geladen. De gebruikte kabels worden meestal onder droge omstandigheden gebruikt in de opslaghal. Bij de planning mag echter niet worden voorbijgegaan aan externe omstandigheden zoals warmte en koude. Bij de keuze van de juiste kabels zijn zowel het aantal cycli per dag of per uur evenals de rijweg, d.w.z. de hoogte van de deur en de buigradius van belang.

Een ander type industriële deuren zijn de zogenaamde schuifdeuren. Dit soort deuren wordt meestal buitenshuis gebruikt en moet daarom bij de kabelindeling enigszins anders worden bekeken/beoordeeld dan ons eerste voorbeeld.

Aangezien de invloeden van buitenaf, zoals de omgevingstemperatuur of de vochtigheid en vochtigheid als gevolg van regen hier anders zijn dan binnenshuis, kan de keuze van een kabel van betere kwaliteit voordelig zijn.

Hier wordt de kabelgeleiding meestal gerealiseerd met het zogenaamde micro flizz systeem. Dit systeem is onderhoudsvrij, gemakkelijk te monteren en biedt een kant-en-klare kabelrups geleiding die bovendien weinig ruimte in beslag neemt.

Welke kabel heeft de klant gebruikt?

Terug naar onze klant met de haldeur. Hier hebben we een CF211 toegepast. We besloten een datakabel te gebruiken vanwege de bestaande sensortechnologie. Omdat er geen extreme temperaturen zijn en de kabel zich in een droge omgeving in de opslaghal bevindt hebben we een PVC buitenmantel gebruikt. Door de twisted pair structuur (TP) van de aders is deze kabel zeer geschikt voor dit soort rijwegen/trajecten.

Soms zijn verschillende kabels nodig als gevolg van verschillende eisen en sensoren. Vooral als het om veiligheid gaat moet de betrouwbare werking van alle componenten inclusief de kabel, worden gegarandeerd. Er moet bijvoorbeeld voor worden gezorgd dat niemand onder de deur bekneld kan raken. Daartoe worden onder andere zogenaamde veiligheidsstangen gebruikt aan de sluitkant van de deur.

Het kiezen van de juiste kabels was niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Soms is er meer voor nodig dan alleen een blik in de catalogus. Hier moet niet alleen rekening worden gehouden met externe invloeden zoals de omgevingstemperatuur, maar ook met toepassingsgerichte specificaties. Daartoe behoren bijvoorbeeld de slaglengte of de buigradius.

In samenwerking met de klant werd een technisch optimale oplossing gevonden. Sindsdien functioneren de deuren probleemloos én storingsvrij.

Bent u ook op zoek naar kabels voor uw industriële deuren of andere bewegende toepassingen? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

haldeuren HItte Kou koude laden logistiek lossen opslag

Newsletter:

Kies nu een onderwerp