Kabels voor extreme hitte - Blog | igus® Nederland

Kabels voor extreme hitte

Mark van de Waal | 11 juni 2021

Op dit moment is het lenteweer volop losgebarsten en genieten we er massaal van. Wie weet wacht ons nog wel een recordzomer zoals de voorbije jaren het geval was. Kabels die buiten worden gebruikt dienen vaak bestand te zijn tegen seizoensgebonden temperatuurschommelingen. Door de extreme temperaturen van de laatste jaren moeten we dus ook hiermee rekening houden bij de keuze van de juiste kabel. Daarom gaat het vandaag over kabels in extreme hitte en de effecten van hoge omgevingstemperaturen op kabelrupskabels.

Kabels voor (extreme) hitte

Grote temperatuurschommelingen in de zomer – althans in Nederland – zijn niet altijd te plannen. Sommige weken variëren ze van 13 graden en regen tot bijna 40 graden in de schaduw. En hoewel we verschillende manieren hebben om af te koelen wanneer de hitte intens is, wordt van de kabels verwacht dat ze tegen de hitte bestand zijn en soepel blijven functioneren.

De levensduur van kabels hangt af van veel verschillende factoren. Naast de mechanische spanning die door de beweging wordt veroorzaakt, gaat het ook om de genoemde omgevingsinvloeden, zoals de temperatuur.

Temperatuurbestendige kabels

In een van onze eerdere artikelen werd ingegaan op het kabelbereik voor zeer lage temperaturen. De effecten van lage temperaturen op de kabelfunctie zijn echter totaal anders dan die van hoge temperaturen.

In de regel worden temperatuurbestendige kabels gebruikt in zeer warme of zeer koude omgevingen en moeten zij daar blijvend functioneren. En dat doet hij net zo goed als onder normale omgevingstemperaturen. De industriële sectoren zijn divers en lopen uiteen van koeling en airconditioning tot glas- of keramiekverwerking om maar een paar voorbeelden te noemen.

Waarom temperatuurbestendige kabels?

Hoe hoger de temperatuur, hoe zachter de kabel of het materiaal van de buitenmantel wordt. Dit heeft een invloed op de mechanische belastbaarheid.  Daarom is de keuze van de juiste buitenmantel van groot belang bij hoge temperaturen. Want op die manier kan materiaalschade door hitte worden vermeden?
 
Een PVC-buitenmantel bijvoorbeeld, wordt zeer zacht bij blootstelling aan intense hitte en zonlicht. Als gevolg daarvan neemt de duurzaamheid aanzienlijk af en kan een storingsvrije werking niet langer worden gegarandeerd.

Een klein overzicht van de mogelijke temperatuur bereiken van onze buitenmantelmaterialen vindt u in het volgende overzicht, dat vooral rekening houdt met het gebruik in de kabelrups.

PVC PUR TPE

Toepassingen voor hogere temperaturen

De nadruk ligt hier vooral op toepassingen die dagelijks aan grote hitte worden blootgesteld. Bijvoorbeeld kraantoepassingen in havens of het offshore-gebied. Hier worden de kabels niet alleen blootgesteld aan UV-straling in de zomer, maar ook aan hoge temperaturen als gevolg van directe zonnestraling. Andere toepassingsgebieden zijn de landbouwindustrie of bouwmachines.

In onze streken is de blootstelling aan extreme hitte beperkt tot enkele weken of maanden per jaar. In andere landen moeten de geïnstalleerde kabels echter permanent bestand zijn tegen deze temperaturen. Het kan gaan om een havenkraan in Maleisië of de toepassing van een dagbouwmijn in Zuid-Afrika.

Daar hebben wij bijvoorbeeld onze CF9 en CF37 geïnstalleerd die beide kunnen worden gebruikt bij een omgevingstemperatuur tot 100°C.

Hebt u vragen over dit onderwerp? Twijfelt u over de keuze van de juiste kabel? Wij geven u graag advies en zoeken voor u de juiste kabel.

Commentaar op dit artikel

Schrijf alsjeblieft een commentaar.

Uw commentaar zal worden gemodereerd door een admin voor de activering.
Trefwoorden voor artikel:

HItte Temperatuur UV-straling Warmte Zonnestraling

Newsletter:

Kies nu een onderwerp